Deelname Defensie aan buitenlandse operaties

Sinds 1960 heeft België doorheen de jaren regelmatig deelgenomenaan diverse operaties in onder meer Congo, de Perzische Golf, ex-Joegoslavië, Rwanda, Somalië, de Hoorn van Afrika, Libanon, Afghanistan, Libië, ...

 

 

 

 

 

Vandaag, neemt België deel aan de volgende operaties:

 

20170131-kaart-mil-ops

 

 

Afghanistan - ISAF

ISAF staat voor 'International Security Assistance Force' en ondersteunt de veiligheid en stabiliteit in Afghanistan sinds het verdrijven van de Taliban van de macht in 2001 in samenwerking met het ANA (Afghan National Army).
België neemt in verschillende domeinen deel aan deze operatie!
Op de luchthaven van Kaboel staan wij met onze 'protection force' in voor de veiligheid en bewaking van de internationale luchthaven.
In Kandahar nemen wij deel aan 'Guardian Falcon' met een detachement F-16's om steun te leveren aan de grondtroepen en dit in overeenstemming met de Belgische inzetregels en beperkingen.
In het noorden van Afghanistan neemt België eveneens deel aan het Provinciale Reconstructie Team van Kunduz ( PRT). De PRT onderhoudt de contacten met de lokale bevolking en autoriteiten en ondersteunt de diverse wederopbouwprojecten in het kader van de 'Civil-Military Co-operation'. Tevens zorgen ze via de EOD-teams (Explosive Ordonance Disposal – opruiming en vernietiging van explosieven) voor een veiligere omgeving door de ontmijning van het gebied.
Eveneens in Kunduz levert België een aantal lesgevers om steun en opleiding te verlenen aan een Afghaanse eenheid in het gebied. 

Congo - RDC

Ook in Congo zijn we in diverse domeinen aanwezig en actief. De meeste Belgen vindt men terug in de PPM en de 'United Nations' opdracht MONUSCO. PPM ( Programme Partenariat Militaire) is een militair partnerschapsprogramma waarbij de PPM verantwoordelijk is voor de coördinatie van de diverse activiteiten in het kader van deze samenwerking. Dit omhelst o.a. vorming en training in diverse domeinen. Zo is er momenteel een geniedetachement aanwezig die hun Congolese collega's bijstaan bij een renovatieproject in het kamp van Kindu. MONUSCO is de opvolging van de opdracht MONUC die startte in 2000. De opdracht is de bescherming van zowel de Congolese burgers als het aanwezige personeel van diverse NGO's en de bijstand aan de Congolese regering bij de vredeshandhaving. België is hier aanwezig met aan aantal waarnemers en met een C-130 vrachtvliegtuig.

Libanon - BELUFIL 

De Belgische militairen die deel uitmaken van deze opdracht zijn gestationeerd in At Tiri. Het betreft hier vooral een detachement van de genie die zich onder meer bezighoudt met de ontmijning van de wegen, versterkt met een logistiek steunelement.

 

end faq

Aanvullende gegevens