In 1994 is het Belgische leger al twee jaar betrokken bij de oplossing van de derde Balkanoorlog. Er worden ook Belgische militairen ingezet voor een missie om de vrede te handhaven in Rwanda. Voor de meeste onder hen sluit deze missie aan bij ‘Somalië’ en de strijd tegen de krijgsheren om tot een vredesverdrag te komen. Het is dus een ‘rustige’ missie.

 


De situatie gaat echter al snel bergaf. Op de avond van 6 april wordt het vliegtuig van de Rwandese president Habyarimana neergehaald. Het geweld laait onmiddellijk op in de hoofdstad Kigali en vervolgens in de rest van het land. De Belgische para's zijn verspreid over de stad en gescheiden van hun kantonnementen. Ze hebben moeite om terug te keren naar hun basis door de vele versperringen die opgetrokken zijn in de stad.
Luitenant Lotin krijgt de opdracht om premier Agathe Uwilingiyimana te escorteren naar de radio om op te roepen tot kalmte. Ze zal het radiogebouw nooit bereiken en wordt vermoord in haar tuin. De groep van Lotin wordt meegevoerd naar een kazerne en lafhartig geëxecuteerd door uitzinnige Rwandese soldaten.

U kan de dvd en brochure bestellen bij het Instituut voor Veteranen.

image004 - cover NL

 

 

Additional information