25 juni 1991, Slovenië en Kroatië roepen hun onafhankelijkheid uit. Op 19 december 1991 volgt Macedonië en op 3 maart 1992 Bosnië-Herzegovina. Deze onafhankelijkheidsverklaringen zijn een gevolg van de hevige separatistische spanningen na de dood van Tito in mei 1980 en luiden het definitieve einde in van de droom van een sterk en verenigd Joegoslavië, zoals Tito het voor ogen had.

Deze gebeurtenissen zijn ook het startpunt van een reeks conflicten die de regio gedurende een decennium zullen destabiliseren en waarbij meer dan 150.000 mensen het leven zullen verliezen.

De internationale gemeenschap probeert snel tussen te komen en stuurt blauwhelmen naar de verschillende door de oorlog verwoeste regio’s. België neemt actief deel aan deze troepenontplooiing en zal het grootste aantal blauwhelmen aanleveren in verhouding tot het aantal inwoners.

Van de vlaktes van Baranja tot de besneeuwde toppen van Bosnië ... leef mee met de Belgische veteranen die herinneringen ophalen aan hun bijwijlen emotionele ervaringen in ex-Joegoslavië.

U kan de dvd en brochure bestellen bij het War Heritage Institute.

 

Yugo NL

Additional information